zdrowie

Cynamon w leczeniu cukrzycy

12.02.2013

Komentarzy: 10

Cynamon w leczeniu cukrzycy

Cynamon kojarzy się z przyprawą dodawaną do ryżu, pieczonych jabłek czy wina grzanego. Jednak cynamon może być stosowany nie tylko w kuchni. Ta przyprawa ma także szeroki zakres działań leczniczych, które zostały docenione już w starożytności.

Kontrowersje wokół roli cynamonu w leczeniu cukrzycy

Jedne z ostatnich badań pokazały jednak, iż cynamon w żaden sposób nie wpływa na cukrzycę – identyczne wyniki obniżenia cukru zaobserwowano u osób spożywających cynamon, jak i tych, które tylko myślały,że go przyjmują.

W chwili obecnej lekarze radzą się wstrzymać ze stosowaniem cynamonu jako lekarstwa pomocnego w walce z cukrzycą. Nie zaszkodzi jednak wprowadzić go do codziennej diety jako urozmaicenie posiłków. Na pewno na tym skorzystamy, gdyż ta przyprawa ma przecież wiele innych dobroczynnych właściwości.

Zioła i przyprawy były i są stosowane w medycynie ludowej od wielu, wielu lat, a nawet wieków. Teraz badacze muszą jedynie wyjaśnić w naukowy sposób to, co wiedziały już nasze babcie, by jak najlepiej wykorzystać dary natury.

Sabina Sosnowska

Ocena:
Ocena użytkowników: 4.83/5 Głosów: 6
Twoja ocena:
Przeczytaj też:
Komentarze:
  • migotka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Pierwsze słyszę o tych cechach cynamonu. Chyba muszę przeprosić się z ta przyprawą, bo dotychczas dodawałam ją tylko do ciasta jabłkowego
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Nie używam cynamonu.Ale ze względu na szerokie wlaściwości tej przyprawy chyba powinnam.Do tej pory mało wiedziałam o zaletach cynamonu
  • Margotka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ojej, a mnie się cynamon kojarzył tylko ze słodkimi rzeczami... a tu proszę! trzeba chyba cześciej z niego korzystać...
  • Mindi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Lubię zapach i smak cynamonu ale nie używam go zbyt często. Teraz zacznę wprowadzać tę przyprawę do urozmaicenia dań. Poszukam nowych przepisów, dla zdrowia zawsze warto. Tylko jak [rzekonać osobę, która powinna używać tej przyprawy ze względu na stan zdrowia a nie lubi jej?
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Cynamon towarzyszy mi od dzieciństwa. Uwielbiałam kaszę mannę posypaną cynamonem i cukrem. Nie wyobrażam sobie szarlotki bez cynamonu.Nie przypuszczałam jednak, że ma on tak wiele zalet leczniczych.
  • Danusiate avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Uwielbiam cynamon - jego smak, zapach i kolor Jak miło sie dowiedzieć, że ma tyle pozytywnych oddziaływań!
  • dulcynea avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Muszę pomyśleć o zastosowaniu cynamonu w swojej kuchni.
    Do tej pory używałam go tylko do szarlotki lub do grzanego wina .
    Lubię jogurt jabłkowy z cynamonem
  • Annar avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    dziękuję Pani Sabino, za interesujący felieton. Dzięki tym informacjom na nowo możemy odkrywać to, co jest od wieków blisko nas. W międzyczasie, gdzieś ta wiedza się zapodziała ... Drążymy dalej ?
  • elle@elle avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    A ja kocham cynamon i jego zapach,nawet szukałam tego zapachu w perfumach i kadzidełkach,a co do jego licznych zalet to tez nie wiedziałam,natomiast cynamon dodawałam jak robiłam wątróbkę drobiową z jabłkami ,nie tylko do szarlotki.
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    ...a ja lubię cynamonowy płyn do kąpieli
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
FacebookTab